„O carte bună e cea care îmi dă chef să scriu”

(considerații despre întâlnirea cu scriitorul Dan Lungu,

desfășurată  la Centrul Cultural „Ionel Perlea” Slobozia )

articol apărut în revista HELIS, NR.13, aprilie-iunie 2024

          prof. Loredana Stan

            S-au aliniat cumva planetele şi scriitorul Dan Lungu a ajuns la Slobozia, în 16 mai 2024. Întâlnirea cu autorul romanului „Sînt o babă comunistă”, anunțată de ziaristul și scriitorul Viorel Ilișoi ca un „eveniment în Bărăgan” avea să confirme așteptarea și să fie tratată ca atare. În oraș era un freamăt cultural (așa vreau să cred), lumea devenise interesată de cărțile lui Dan Lungu, la Biblioteca Județeană se cereau aceste volume, singura librărie din urbea noastră dragă nu mai avea la vânzare niciun exemplar din operele autorului ieșean, nici măcar „Vlogger la 13 ani”.

            Din perspectiva profesorului de limba și literatura română care s-a confruntat în activitatea școlară cu lipsa actualizării și a relevanței conținuturilor învățării, cu deficiențe ale programelor școlare de liceu, în ceea ce privește aplicarea cunoștințele teoretice în contexte reale, cu insuficienta dezvoltare a abilităților esențiale pentru viața de adult, întâlnirile cu scriitorii, în general, au valențe formative, stimulează în rândul elevilor interesul pentru lectură. Cu atât mai mult, întâlnirea cu un scriitor complex, interesat de problematica nostalgiei comunismului, precum Dan Lungu, le-a oferit elevilor din cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazul”-Slobozia șansa de vedea un autor coborât de pe piedestal, de a afla aspecte privitoare la geneza romanelor „Sînt o babă comunistă”, „Fetița care se juca de-a Dumnezeu”, „Cum să uiți o femeie” sau a înțelege aspecte ale istoriei recente românești.

            Titlul evenimentului „De la «Sînt o babă comunistă» la «Șoferul din Oz» – o radiografie a societății comuniste a” fost deconstruit de scriitorul Dan Lungu și a devenit pretextul unor discuții lipsite de emfază, relaxate.

            Astfel, publicul a aflat despre interviul sociologic realizat cu o femeie nostalgică a timpurilor comuniste, care a devenit modelul personajului Emilia Apostoae, „baba comunistă”. Pentru că autorul a simțit nevoia unei voci care să polemizeze cu viziunea eroinei cărții, a introdus în romanul „Sînt o babă comunistă” personajul Alice, fiica plecată în Canada, purtătoarea mesajului unei generații mai tinere, care a trăit doar parțial sau deloc experiența comunismului din România.

               Prin ochii lui Alice, romanul explorează tensiunile dintre trecut și prezent. Ea pune la îndoială nostalgia părinților săi pentru perioada comunistă și încearcă să înțeleagă de ce aceștia privesc cu regret spre acea epocă. Alice aduce în discuție importanța confruntării cu trecutul și a reevaluării acestuia în contextul noilor realități. Astfel, elevii prezenți la întâlnire au rezonat cu viziunea personajului Alice, fiind impresionați de mărturisirea autorului că în opiniile acesteia se regăsesc și convingerile sale.

            Autorul, fiind întrebat despre valoarea filmului realizat de Stere Gulea după cartea „Sînt o babă comunistă”, a răspuns că a înțeles cu timpul că cele două opere sunt diferite, realizate cu mijloace artistice diferite, iar calitatea creației cinematografice nu se află în corespondența cu romanul. De asemenea, Dan Lungu a mărturisit că lectura a fost și rămâne importantă în existența sa, având și o utilitate profesională, o carte bună fiind cea care îl stimulează să scrie, în acest fel, îndemnându-i și pe elevi să citească. 

            Despre „Fetița care se juca de-a Dumnezeu”, Dan Lungu a opinat că este cartea în spatele căreia se află cel mai amplu proces de documentare, fiind cel mai emoțional roman al său. „În iad toate becurile sunt arse”, un roman al adolescenței, a fost analizat de autor din perspectiva recuperării limbajului argotic, fiind o oază de normalitate într-o lume dominată de un limbaj de lemn, o formă de rezistență a limbii vii, un omagiu adus acesteia.

            Cei prezenți la manifestarea culturală al cărei invitat a fost scriitorul Dan Lungu au apreciat la acesta faptul că nu și-a subestimat publicul, răspunzând tuturor întrebărilor, având răbdare pentru fiecare autograf. Mușat Iulia-Mayada, elevă în clasa a IX-a B, profil matematică-informativă a apreciat „privilegiul de a cunoaște un scriitor contemporan”, fiind impresionată de „atitudinea lui Dan Lungu, deoarece a reușit să transpună experiențele proprii într-o relatare sinceră, împărtășind procesul scrierii operelor sale.” Grigorescu Miruna, elevă în clasa a XI-a E, profil filologie, a definit evenimentul ca fiind unul inedit, oferindu-i „prilejul de a cunoaște un autor de prestigiu, pe care l-am studiat și în cadrul cursului opțional «Literatura și cinematografia-abilități de viață». Astfel, am putut înțelege cu adevărat omul din spatele paginilor citite anterior, ceea ce mi-a schimbat perspectiva asupra acestor opere.” Tănase Casiana, din clasa a XI-a E, a prezentat astfel întâlnirea cu scriitorul Dan Lungu: „Pot spune că am rămas cu multe amintiri frumoase în urma acestei experiențe și îmi voi reaminti cu bucurie fiecare moment. Atmosfera a fost una caldă și deschisă, iar amabilitatea cu care Dan Lungu a răspuns tuturor curiozităților noastre despre cariera de scriitor a făcut ca timpul petrecut împreună să treacă pe nesimțite. Cu toate acestea, cred că momentul care m-a impresionat cel mai mult a fost sesiunea de autografe, care ne-a oferit tuturor oportunitatea de a interacționa cu el. Am citit emoție, bucurie și căldură în ochii săi, dovada clară că ne împărtășește entuziasmul și că a înțeles admirația pe care i-o purtăm.”

            Pentru Bianca Florescu (clasa a X-a F, profil filologie) participarea la acest eveniment a fost prima sa întâlnire cu un scriitor,  care s-a transformat într-o experiență memorabilă, iar Magda Neculai (clasa a X-a F, profil filologie) caracteriza manifestarea culturală drept una „captivantă, amuzantă, dar și informativă, scriitorul Dan Lungu reușind să creeze o atmosferă destinsă ce ne-a îmbiat pe noi, elevii, să punem întrebări și să aflăm mai multe despre viața autorului.” Pe Stoica Cristiana (clasa a XII-a E, profil filologie) a impresionat-o atitudinea modestă a omului de cultură, iar lui Călcîi Valentin (clasa a XII-a E, profil filologie) întâlnirea cu personalitatea literară Dan Lungu i-a depășit așteptările: „Prin intermediul răspunsurilor pe care le-a oferit scriitorul am reușit să îmi creez o nouă imagine a autorului, una autentică, care a depășit limitele biografice găsite pe internet.”

            Tinerii prezenți la eveniment au apreciat că operele lui Dan Lungu se raportează și la generația tânără. În acest sens, redau câteva răspunsuri ale acestora:

            „Inspirându-se din viața copiilor săi, Dan Lungu creează o nouă imagine a tinerilor, care au trecut printr-o pandemie și care interacționează constant cu internetul. Consider că scriitorul ilustrează și modul în care generația Z gândește, ceea ce ajută la înțelegerea diferențelor dintre generații.” – Călcîi Valentin

            „Opera «Vlogger la 13 ani sau Buncărul cu bunătățuri trăsnite» descrie cel mai bine comportamentul și limbajul adolescenților din ziua de azi. Romanul prezintă veridic preocuparea tinerilor pentru tehnologie și felul în care limba engleză influențează vocabularul acestora. Astfel, orice adolescent se poate identifica cu personajul principal. Deși este o carte care se adresează mai mult tinerilor, aceasta este potrivită și pentru adulți, scoțând în evidență conflictul dintre generații, ajutându-i pe părinți să se adapteze la comportamentul copiilor,” – Bătrâncea Flavia, (clasa a X-a F, profil filologie)

            „Consider că «Sînt o babă comunistă» poate fi o operă adresată atât tinerilor cititori, cât și celor vârstnici, deoarece tratează o problematică de actualitate. Subiectul comunismului în România prezintă o latură captivantă pentru mine. Această scriere se raportează la mai multe generații, deoarece impactul regimului comunist este unul important asupra societății noastre, chiar și după atâția ani de la căderea sa.”- Stanciu Lara (clasa a X-a F, profil filologie)

            Așadar, întâlnirea cu scriitorul Dan Lungu a fost cu adevărat un eveniment cultural, ajutându-i mai ales pe elevi să cunoască universul operei autorului ieșean, fiind un motiv în plus de a-i urmări cariera literară în continuare.

            Și pentru că această izbândă are niște autori, se cuvine să mulțumesc, în primul rând, celor prezenți la acest eveniment literar, apoi invitatului acestei întâlniri, scriitorului Dan Lungu, Mihaelei Ganciu, inițiatoarei și „creierului” manifestării, doamnei Elena Balog, inimoasei directoare a Bibliotecii Județene „Ștefan Bănulescu” Ialomița.

Acest articol a fost publicat în ale vieții, CHESTII, evenimente. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.